Ett modernt designat hus med nya solceller på taket

Solceller på taket – Olika typer av tak för solceller

Att installera solceller på taket är en investering som kan minska dina energikostnader, generera en bättre energiklass och bidra till en mer hållbar framtid. Men innan du påbörjar installationen finns det flera faktorer att överväga, såsom takets skick, material och utformning. Denna artikel guidar dig genom allt du behöver veta om att installera solceller på olika typer av tak, samt vilka förberedelser som kan vara nödvändiga för att säkerställa en framgångsrik installation. Oavsett vilken typ av solceller du installerar så rekommenderar vi alltid att genomföra en besiktning av dina solceller när installationen är klar.

Innehållsförteckning

Behöver jag byta taket innan jag installerar solceller?

Om ditt tak är gammalt och kanske inte håller i ytterligare 25–30 år kan det vara klokt att överväga ett takbyte innan eller samtidigt som du installerar solceller. Har du däremot ett relativt nytt tak behöver du inte byta det innan installation av solceller.

Det är helt möjligt att byta tak och installera solceller samtidigt. Många solcellsinstallatörer erbjuder både takbyte och solcellsinstallation, vilket gör att du kan få offerter på båda tjänsterna och ofta ett förmånligt paketpris.

Byta taket mot ett integrerat soltak

Om ditt tak behöver bytas ut kan ett integrerat soltak vara ett alternativ. Ett integrerat soltak innebär att solcellerna ersätter takbeläggningen istället för att monteras ovanpå taket. Detta rekommenderas främst när taket ändå ska bytas, eftersom det är en dyrare lösning jämfört med vanliga solpaneler. 

Lämplighet av solpaneler på olika taktyper

Tegeltak

Solpaneler kan installeras på tegeltak, men det är svårt på grund av teglets ömtålighet. Det kan vara svårt att hitta installatörer och kostnaden kan vara högre.

Betongpannor

Betongpannor är en av de vanligaste taktyperna för solceller i Sverige. Installation är relativt enkel och de flesta installatörer tar sig an detta utan problem.

Plåttak

Installation på plåttak är oftast snabb, enkel och kostnadseffektiv. Metoden varierar beroende på typ av plåttak:

  • Falsad plåt: Fästena för solpanelerna kläms fast runt plåtfalsarna. En snabb och enkel installation som inte kräver ingrepp på taket.
  • TP20: Skenorna till solpanelerna borras fast direkt i plåttaket med plåtskruv. En enkel installation som knappt syns.
  • Korrugerad plåt: Fästena läggs fast med långskruv i takstolarna. Det kräver mer arbete och ett mer komplicerat montagesystem och är därför något dyrare.

Eternittak

Installation är möjlig men komplicerad och dyr på grund av asbestinnehållet. Specialkompetens krävs.

Papptak

Solpaneler kan installeras på papptak, men det kräver mer material och arbete, vilket gör installationen dyrare. Panelerna fästs i en metallplatta som sedan fästs i taket och täcks med papp för vattentäthet.

Ett tegelhus med solceller på taket där solens strålar reflekterar ljuset mot solpanelerna

Solceller på tak med olika utformning

Sadeltak

Ger mest utrymme för solceller och är enkelt att installera på. Vanligtvis monteras solcellerna på den sidan av taket som vetter mot söder, eller på båda sidorna om taket vetter mot öst och väst.

Platt tak

Kräver ballastsystem för vinkling, vilket gör installationen mer komplicerad och kostsam. Solpaneler vinklas vanligtvis mellan 10–30 grader.

Valmat tak

Möjligt men utmanande att designa en snygg installation på grund av takets triangelformade ytor.

Tak i nordlig riktning

Möjligt men rekommenderas inte på grund av låg elproduktion. Taket ligger i skugga under största delen av dagen vilket gör investeringen mindre lönsam.

Optimal lutning och riktning för solceller

För maximal elproduktion bör taket vara riktat mot söder med en lutning på 30–40 grader. Dock kan solceller fortfarande vara lönsamma även om taket inte har optimal lutning och riktning.

Hur mycket solpaneler får plats på taket?

Generellt kan 80–85 procent av takytan fyllas med solpaneler. Ett 100 kvadratmeter stort sadeltak kan rymma cirka 21–23 solpaneler på sydsidan och 42–46 paneler totalt. Hinder som ventilationsrör kan minska den tillgängliga ytan.

En bild på en friggebod med solceller på taket

Vanliga frågor om solceller på taket

Vilken typ av tak är bäst för solceller?

Betongpannor och plåttak är enklast att installera solceller på. Papptak är också möjligt men kräver mer arbete. Tegel- och eternittak är svårast och kan vara dyrare att installera solceller på.

Kan man lägga solceller istället för tak?

Ja, du kan installera ett soltak där solcellerna ersätter takbeläggningen. Detta är dock en dyrare lösning.

Kan jag montera solpaneler på hela taket?

Ja, men du bör lämna en marginal på cirka 30–50 cm från takets kant för att uppfylla kraven för vindlaster.

Kan jag montera solceller på marken om jag inte har plats på taket?

Ja, solceller kan monteras på marken nära din fastighet. Det är viktigt att se till att inget skuggar panelerna och att anläggningen är stöldsäker.

Genom att följa dessa riktlinjer och förstå olika taktyper och deras specifika utmaningar kan du optimera din installation av solceller och maximera din energiproduktion.

Få ett kostnadsfritt prisförslag

Om du behöver direkt hjälp, tveka inte att ringa oss på 010-20 70 805. Våra experter står redo att ge dig den support du behöver. Vår växel är öppen vardagar 08.30 – 17.00.

Alternativt, kan du fylla i vårt formulär så kontaktar vi dig inom en arbetsdag med prisförslag.

Boka ett villkorslöst startmöte.

Går du i tankarna att installera solceller? Låt våra handläggare hjälpa dig på vägen.