Hur fungerar energiklasser?

Hur fungerar energiklasser för bostäder?

I dagens samhälle blir energieffektivitet allt viktigare, inte bara för att spara pengar på energiräkningar utan också för att minska vår miljöpåverkan. En av de mest effektiva metoderna för att bedöma och förbättra energiprestandan i våra hem är genom energiklassificering. Men vad innebär egentligen energiklasser för bostäder och hur fungerar de? I denna artikel ska vi utforska allt du behöver veta om energiklasser, inklusive en detaljerad genomgång av varje energiklass från A till G.

Innehållsförteckning

Vad är energiklasser för bostäder?

Energiklasser är ett system som används för att bedöma och kategorisera energieffektiviteten hos byggnader, inklusive bostäder. Systemet är utformat för att hjälpa husägare och potentiella köpare att förstå hur mycket energi en byggnad förbrukar och hur effektivt den använder energi. Detta kan ha en stor inverkan på både driftskostnader och miljöpåverkan.

Varför är energiklassificering viktigt?

Att känna till energiklassen för en bostad kan hjälpa till att:

 • Minska energikostnader genom att identifiera ineffektiva områden och möjligheter till förbättringar.
 • Öka fastighetsvärdet genom att förbättra energieffektiviteten.
 • Bidra till en hållbar miljö genom att minska koldioxidutsläppen.
 • Uppfylla lagkrav och standarder för energiprestanda.

Hur fungerar energiklasser?

Energiklasser för bostäder sträcker sig från A till G, där A representerar den högsta energieffektiviteten och G den lägsta. Klassificeringen baseras på flera faktorer, inklusive isolering, uppvärmningssystem, ventilationssystem och byggnadens konstruktion. Energiförbrukningen mäts ofta i kilowattimmar per kvadratmeter per år (kWh/m²/år).

Energiklasserna A-G utgår från det krav på energianvändning som ställs på nya byggnader enligt Boverkets byggregler (BFS 2011:6). Dessa krav beror på typ av byggnad, om den är elvärmd eller inte, och var i Sverige den är belägen. Energiklass C motsvarar de krav som gäller för byggnaden om den skulle uppförts idag.

Energiklasser från A till G

Inom solenergitekniken finns det flera typer av solceller, var och en med sina unika egenskaper och användningsområden. De mest framträdande är monokristallina och polykristallina solceller, som skiljer sig åt i tillverkningsprocess, utseende, effektivitet och kostnad. Deras effektivitet, det vill säga förmågan att omvandla solstrålar till elektricitet, är avgörande för att bedöma deras lämplighet för olika tillämpningar, från bostäder till kommersiella installationer.

Energiklass A

Energiklass A är den mest energieffektiva klassen och representerar byggnader som använder den senaste tekniken och designen för att minimera energiförbrukningen. Dessa byggnader har ofta utmärkt isolering, effektiva uppvärmnings- och kylsystem samt ibland egna energiproducerande system som solpaneler. Energiprestanda (EP) för byggnader i denna klass är ≤ 50 procent av kravet för en ny byggnad.

Energiklass B

Energiklass B är också mycket energieffektiv men kanske inte lika avancerad som energiklass A. Byggnader i denna kategori har fortfarande god isolering och effektiva energisystem, men kan sakna vissa av de mest avancerade teknikerna. EP för byggnader i denna klass är > 50 – ≤ 75 procent av kravet för en ny byggnad.

Energiklass C

Energiklass C representerar byggnader med en genomsnittlig energiprestanda. Dessa byggnader uppfyller minimikraven för energiprestanda och har grundläggande isolering och uppvärmningssystem. EP för byggnader i denna klass är > 75 – ≤ 100 procent av kravet för en ny byggnad.

Energiklass D

Byggnader i energiklass D börjar visa tecken på ineffektivitet. Isolering och uppvärmningssystem kan vara äldre och mindre effektiva. Energibesparingsåtgärder är ofta nödvändiga för att förbättra prestandan. EP för byggnader i denna klass är > 100 – ≤ 135 procent av kravet för en ny byggnad.

Energiklass E

Energiklass E indikerar byggnader med hög energiförbrukning och låg effektivitet. Dessa byggnader behöver ofta omfattande renoveringar för att förbättra isolering och uppvärmningssystem. EP för byggnader i denna klass är > 135 – ≤ 180 procent av kravet för en ny byggnad.

Energiklass F

Byggnader i energiklass F har mycket hög energiförbrukning och är mycket ineffektiva. De kräver betydande förbättringar för att nå acceptabel energiprestanda. EP för byggnader i denna klass är > 180 – ≤ 235 procent av kravet för en ny byggnad.

Energiklass G

Energiklass G representerar de minst energieffektiva byggnaderna. Dessa byggnader har mycket hög energiförbrukning och bristande isolering och uppvärmningssystem. EP för byggnader i denna klass är > 235 procent av kravet för en ny byggnad.

Fördelar med att förbättra energiklassen

Att förbättra energiklassen för din bostad kan ge många fördelar, inklusive:

 • Lägre energikostnader.
 • Ökat fastighetsvärde.
 • Minskad miljöpåverkan.

Tips på hur du kan förbättra din bostads energiklass

Det finns flera sätt att förbättra energiklassen för din bostad:

 • Isolering: Uppgradera isoleringen i väggar, tak och golv för att minska värmeförluster.
 • Fönster och dörrar: Installera energieffektiva fönster och dörrar.
 • Uppvärmningssystem: Byt ut gamla uppvärmningssystem mot mer energieffektiva alternativ, som värmepumpar.
 • Energikällor: Installera förnybara energikällor som solpaneler. Efter en installation av solceller är det viktigt att göra en slutbesiktning.
 • Besiktiga solpaneler: Om ni redan har solceller installerade är det alltid bra att göra en statusbesiktning för att säkerställa att prestandan är optimal.
 • Ventilation: Förbättra ventilationssystemet för att säkerställa effektiv luftcirkulation och energianvändning.

Sammanfattning

Energiklasser för bostäder är ett värdefullt verktyg för att förstå och förbättra energieffektiviteten i våra hem. Genom att känna till energiklassen och vidta åtgärder för att förbättra den, kan du spara pengar, öka komforten och bidra till en mer hållbar framtid. Oavsett om du planerar att köpa en ny bostad eller förbättra din nuvarande, är det viktigt att överväga energiklassen och de långsiktiga fördelarna med energieffektivitet.

Få ett kostnadsfritt prisförslag

Om du behöver direkt hjälp, tveka inte att ringa oss på 010-20 70 805. Våra experter står redo att ge dig den support du behöver. Vår växel är öppen vardagar 08.30 – 17.00.

Alternativt, kan du fylla i vårt formulär så kontaktar vi dig inom en arbetsdag med prisförslag.

Boka ett villkorslöst startmöte.

Går du i tankarna att installera solceller? Låt våra handläggare hjälpa dig på vägen.